O NAMA  /  ZANIMLJIVOSTI  /  REFERENCE  /  PROJEKTI VIDEO  /  KATALOZI
POČETNA KONTAKTI
INTERIJER
EKSTERIJERI
SPECIJALNI PROIZVODI
MATERIJALI
topakustik akustična obloga topakustik akustična obloga topakustik stropna obloga topkaustik panel topakustik akustična obloga topakustik akustična obloga
Materijali
topkaustik akustična obloga

Topakustik ploče

Topakustik je sistem zidnih obloga namijenjen za prigušivanje i d...

 

<<< povratak

Akustične obloge

Ukoliko se od zidne i stropne obloge traži akustičnost tada je odgovor u Akustik panelima. Akustik paneli najefikasniji su proizvod za prigušivanje zvuka, koji svojom funkcionalnošću (akustičnošću) i dobrim izgledom daje novu dimenziju opremanju interijera.


Osnovne karakteristike akustik panela:
• Visoka apsorpcijska svojstva
• Poboljšanje kvalitete zvuka
• Kontrola jeke
• Eliminacija iskrivljavanja zvuka

Akustik panele možemo opisati kao niz spojenih rezonantnih kutija u koje kroz otvore na vanjskoj površini, ulaze zvučni valovi. Nakon što zvučni valovi uđu u kutije, rasipaju se zbog utjecaja trenja sa zrakom u zračnim tunelima. U slučaju ako nema slobodnog prostora i mineralne vune između panela i podloge, prije spomenuti mehanizam ostaje efikasan u apsorbiranju zvučnih valova srednjeg frekvecijskog područja kao što je npr. govor. Zbog navedenih činjenica možemo zaključiti da Akustik paneli imaju izvanredne karakteristike u apsorpciji svih normalnih zvučnih valova, bez obzira na način ugradnje. U odnosu na tonove srednjeg frekvencijskog područja, Akustik paneli daju najbolje moguće osobine zvučne apsorpcije, uzevši u obzir vanjsku ravnu površinu. Razlog tome je što svaki mali prorez ili rupa djeluju kao centar refrakcije zvučne energije i na taj način unose dio zvuka mnogo veći nego što je odnos između površine perforacije i ukupne vidljive površine. Postavljanje Akustik panela na određeni razmak od zida, u kombinaciji s izolacijskim materijalom između, omogućava Akustik panelima apsorpciju tonova visokog frekvencijskog područja. Do tog efekta dolazi zbog toga što zvučni valovi veće i manje valne duljine, jednom kad se nađu u panelu, gube svoju snagu u otvoru, odnosno, u još boljem slučaju mineralnoj vuni. Akustik paneli mogu biti pričvrščeni na strop, na određeni razmak od podloge, na način koji im omogućava vibriranje na niskim frekvencijama; ovim načinom ugradnje postižemo najvišu kvalitetu apsorpcije čak i tonova niske frekvencije. Akustik panele se može koristiti za smanjivanje pozadinske buke, kakva se pojavljuje u uredima, restoranima, koncertnim dvoranama, kinematografima i sl. Prilikom korištenja Akustik panela za redukciju pozadinske buke, panel se može postaviti na sve zidove i strop u prostoriji, tj. što više površina pokrijemo Akustik panelima, to bolju zvučnu izolaciju postižemo.